Honlap Szolártechnika
Szolártechnika PDF Nyomtatás E-mail

 

Kérdések és Válaszok: 

Ön már bizonyára szembetalálkozott az alábbi problémákkal: 

- vajon érdemes-e megújuló energiával foglalkozni;
- nem túl drága-e a rendszer kiépítése;
- mikor térül meg a befektetés;- milyen rendszer felelne Önnek meg a leginkább;
- nagy átalakítással jár-e az Ön házában a szolár rendszert kialakítása;
- mekkora energiát lehet kinyerni a rendszerből;
- most foglalkozzon vele, vagy ráér...   

Ezek és ehhez hasonló témakörök foglalkoztatják leginkább az ügyfeleinket, amikor felkeresnek szolártechnikával kapcsolatban. Miután minden ember más és más és minden ház más és más, így más-más rendszer bizonyul a legjobbnak. Ezért nem lehet általánosságban véleményt formálni, de a rendszer megtervezése előtt tisztázni kell ezeket a gondolatokat. Ezeket próbáltuk összegyűjteni és Önnel megosztani.

A fent említett probléma körök valósak, léteznek és nagy mértékben jogos kérdések. Hogy megértsük a szolártechnikában rejlő lehetőségeket, nézzük részletesebben ezeket a problémákat. Megjegyezzük, hogy a döntést természetesen Ön hozza, mi a tapasztalataink szerinti részleteket szeretnénk Önnek feltárni.  


"Vajon érdemes-e megújuló energiával foglalkozni?"
A világ energia készletei végesek. Az energia átállást késleltetni lehet, de elkerülni nem. Az energia szolgáltatók kénye-kedvének ki vagyunk szolgáltatva. Árát emelhetik, elzárhatják az energiát (lásd 2008 gázhiány), így a hagyományos rendszereink üzeme és üzemeltetési költségei a szolgáltatótól függ. Rendszerint mindig többet és többet fizethetünk életünk végéig.  


"Nem túl drága-e a rendszer kiépítése?"
A szolár rendszer kiépítése nem olcsó. A rendszer "drágaságát" főként az adja, hogy a kollektorban és a rendszer csőhálózatában rőzcsövet alkalmazunk. A rézcső piaci ára egyre magasabb, az elmúlt években sajnos ugrásszerűen drágult. A napkollektor elterjedésének árcsökkenés vonzata a rézcsődrágulás következtében keveset változott. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a szolár rendszer a napból érkező sugaraknak állandóan ki van téve (!), így üzemi körülményei jóval szélsőségesebbek mint például egy fűtési rendszeré. Egy fűtési rendszer üzeme csak a hideg hónapokban, október 15-től április 15-ig tart. A fennmaradó 6 hónap alatt teljesen kikapcsolt állapot. A szolártechnika egész évben ki van téve a nap erős sugarainak és UV sugárzásainak. Nem beszélve a magas 6 bar-os nyomásról és az esetenkénti 120-140°C-os üzemi hőmérsékletről. A rendszer utolsó elemének is ezeket a szélsőséges körülményeket el kell tudni viselnie több 10 éven át. 


"Mikor térül meg a befektetés?"
Közgazdász számítások alapján karbantartási és esetleges javítási költségeket is belekalkulálva, egy napkollektoros szolár rendszer 8-15 év alatt gyűjt annyi energiát, ami a bekerülési költségeit fedezi. Ez a szám, a rendszer nagyságától, típusától és a szakszerű beüzemelésétől változik.  

Sokan elsődleges szempontként nézik a megtérülési időt, nem foglalkozva az alábbi következményekkel / gondolatokkal / pozitív hatásokkal: 

- a napkollektoros rendszerű ház jórészt függetlanítheti magát a közüzemi energia felhasználásától;
- a fűtési rendszer kiépítése közel azonos költségekkel jár, mégsem hallani megtérülési idő számításról. Holott a szolártechnika még energiát is termel, nem úgy mint egy gázüzemű kazán, ami fogyasztja a drága gázt. De a közmondás is úgy szól ugye: "Mindig azt a lovat ütik, amelyik húz...".
- a fűtési rendszer kiépítésének kritériumai (bélelt és engedélyezett füstgázelvezető kémény, kéményseprői ellenőrzés évente) szolártechnika esetében nincsenek (!) .
- a napkollektoros felületek tetőre építve igen nagy 6-8 m2 tetőfelületet eltakarnak a napos oldalról. Ezen benapozási terület hőtartalmát melegvízként hasznosíthatjuk, ezáltal nem jelentkezik mint hőterhelés a tetőn át. Tehát nyáron hűvösebb a ház, nem szükséges akkora teljesítményben klímatizálni, mint szolár technika nélkül. Hangsúlyozom, ezen közvetett energia megtakarítás nincs benne a fenti megtérülési idő számításában. Tehát aki klímát is használ, annak lecsökken a megtérülési idő.
- számtalanszor találkozunk olyan meggondolással, hogy "most ki tudja fizetni és mire nyugdíjas lesz kevesebb lesz a ház fentartási költsége".
- illetve olyan ok is létezik, hogy ha eladásra kerül a ház, több vevő fog érdeklődni ezen modernebb felszereltségű ház iránt. Ergó növekszik a ház értéke.
- számtalan erkölcsi okok is léteznek, hiszen: 
   
- ki az aki nem szereti a technikai újdonságokat;
 
  
- ki az aki nem szeretne természetesebb energiát felhasználni (sokak szerint a nap sugaraival előállított melegvíz jobban esik fürdésnél);
 
  
- a megújuló energia kiaknázása egyre divatosabb, sokan kedvet kapnak a szomszédtól. Nem szeretnének lemaradni.
- és ami nem egyén probléma, inkább társadalmi gond, a Föld üvegház hatásának növekedése, amely az erőművek levegő szennyezésével is jócskán összefügg. A megújuló energiát termelő rendszerek környezetbarát technikák. Alkalmazásukkal unokáink jövőjét biztosítjuk.  


"Milyen rendszer felelne Önnek meg a leginkább?"
A mi cégünk nem tud általános rendszert kínálni Önnek. Miután minden helyszín más és más, személyes felmérés szükséges. Hová lehet elhelyezni a rendszert, milyen igényeket szeretnénk kielégíteni, mekkora költségű rendszerre gondoltunk...Amit tudunk tanácsolni, hogy minél egyszerűbb / átláthatóbb rendszerben gondolkozzon. Minél bonyolultabb egy rendszer annál több helyen hibásodhat meg.

A rendszer egyszerűségén azonban nem a kényelem lemondását értjük. A legkisebb rendszerünknek is tudnia kell az alábbiakat:
- a használati melegvíz (HMV)  50°C-os legyen. Se több, se kevesebb. Mert az se jó ha hideg a melegvíz és az se ha leforrázzuk magunkat;
- legyen megoldva, hogyha nem süt a nap, nincs napkollektoros meleg víz, akkor a rendszer autómatikusan kapcsoljon át a hagyományos rendszerre, de ezt a felhasználó ne vegye észre (pl. fürdés közben ne legyen a meleg víz hirtelen hideg és utána megint meleg);
- az autómatizált rendszer ne essen abba a hibába, hogy a reggeli beborult ég következtében felfűtődik a napenergiás tárolónk és az esetleges délutáni kiderült ég következtében ne maradjon hely a tárolóban a napenergiás melegvíz tárolására. Magyarul szeretnénk kihasználni a szolár rendszerünket az utolsó cseppig (erre sajnos jópár ellenpélda született a piacon, amit nem szeretnénk ugye követni);
- téli hónapokban ne legyen fagyás veszély, ne kelljen minden év végén leüríteni a rendszerünket és év elején pedig feltölteni. Épp elég a téli gumit cserélgetni az autónkon;
- több szintes családiház esetén szeretnénk a megtermelt melegvizet mindenhol hasznosítani ha megoldható (pl. alsó fürdőszoba, felső fürdőszoba, konyha és még a mosogató gépet is szeretnénk a melegvízről üzemeltetni, hogy energiát takarítsunk meg);
- az állandó hőmérsékletű HMV mellett, azért szeretnénk látni, hogy a nap milyen hőmérsékletre melegítette fel a tárolónkat, tudni akarjuk az üzemi állapotokat és ezt nem csak a "gépházban" szeretnénk megnézni, hanem például a fürdőszobában is látni, ahol nap mint nap ránézhetünk;
- ha elutazunk ne legyen probléma, hogy a rendszer fogyasztás nélkül túlmelegszik. Legyen méretezve ezen üzemállapotra is, de a rendszerkárosodást biztonsági elemekkel akadályozzuk meg. Túlmelegített melegvíz esetén is ragaszkodunk az 50°C-os melegvízhez ami a csapból kifolyik. Nem akarunk leforrázást, a rendszer tudja ezt a követelményt és kész;
- családi ház esetén a tetőn elhelyezett napkollektoros felület és rendszer kiépítése legyen időtálló, fix, ipari kivitel és 1. osztályú munka.
- nyaraló esetén a kertben, konzolra elhelyezett napkollektoros felület és rendszer kiépítése legyen időtálló, de a mobilitást őrizze meg. Ha a környező növekvő fák árnyéka az évek alatt megváltozik, könnyen át lehessen telepíteni a napfelületeket, minimális átszerelési munkával és minimális anyag igénnyel. Legyen mobilis de ipari kivitelű. Ezen igények kielégítését mi minden rendszer esetében biztosítjuk. Ekkor alszunk nyugodtan.  


"Nagy átalakítással jár-e az Ön házában a szolár rendszert kialakítása?"
Erre választ adni csak személyes felmérés után lehet. Amennyiben nem új építésű házról van szó, tehát az építkezésnél még nem jött szóba az esetleges napkollektor telepítés, így nincsenek a falban olyan plussz csővezetékek kialakítva, melyek a rendszer működéséhez szükségesek, ott falon kívül elrejtve történhet a csőhálózat kiépítése. Léteznek olyan technikák is, ha pl. egy melléképületnek jobbak a tájolási tulajdonságai ill. ott jobban terhelhető a tető, akkor a megtermelt energiát hővezetéken két épület között átvezetve vagy földben átvezetve megoldható a rendszer kialakítása. A legjobb, leghatékonyabb rendszer kialakításának lehetőségét fel kell mérni, csak azután szabad elkezdeni a gondos tervezést és kivitelezést.  


"Mekkora energiát lehet kinyerni a rendszerből?"
Komoly energiákról beszélhetünk napkollektor esetében. Maga a napfelület az üvegházhatást aknázza ki. Egy zárt, hőszigetelt, a nap oldaláról egy üveglappal lezárt "dobozban" helyezkedik el a rézcső hőcserélő. Ezáltal a napfelület a beérkező napsugarak szerint termel hőenergiát. Nincs hatással a környezeti hőmérsékletre. Például +3°C külső hőmérséklet esetén is képes +30-40°C-os melegvizet előállítani, ha rásüt a nap. De a napsugarak a nyári hónapokban intenzívebbek, mint a téli hónapokban, ezáltal a napkollektor melegvíz előállítására alkalmas. Fűtésre nem.A rendszer hatékonysága is hatással van a megtermelt energia mennyiségére. Ezért mi csak olyan napkollektort ajánlunk, amelyet a természetes hőáramlásokat is figyelembe véve terveztek (pl. a napfelület belső csőkialakítása alulról felfelé halad, ahogy a meleg hőáram vándorol).Az előállított energia gyakorlatilag érezhető mértékére az alábbi megvalósult napkollektoros rendszert hoznám fel példaként.  


"Most foglalkozzon vele, vagy ráér...?"
Ezt Önnek kell eldöntenie. Ahogy eddig felsorakoztattuk az érveket, úgy most is csak iránymutatást szeretnénk adni.A nap eddig is szorgalmasan sütött és feltehetően ezután is szorgalmasan süti Földünket. A válaszra a kérdésünket talán ott keressük, hogy meddig szeretnénk élvezni az ingyen energia befogadását. Emberi életünk tudjuk véges, ha később vágunk bele kevesebb energiát nyerünk / kapunk.Talán azt bátran kijelenthetjük, hogy aki már belevágott és használja a kész rendszerét, nagyon nem bánta meg, mindig örül ha napkolis vízben fürödhet...  

 

Szolár rendszerek: 

Mára elérhető árkategóriába kerültek a szolár rendszerek. Az "ingyen" üzemeltetés egyre több fogyasztót vonz. A bekerülési költségeket Magyarországon a NEP pályázati úton lehet csökkenteni. Bővebb információ a http://www.energiakozpont.hu oldalon.

Cégünknél tervezhető szolártechnikai rendszerek:
- napkollektoros rendszerek;
- napelemes rendszerek.


Nakollektoros rendszer: 

A napkollektoros rendszerek a napenergiát hasznosítják a hidegvíz felmelegítésére. Így az épület használati melegvíz (HMV) ellátása költségtakarékosabb. A megtermelt energiát víztartályban kell raktározni. A téli fagymentesítéshez 2 körös rendszerre van szükség, amelyben a primer kör fagyállót, a szekunder kör pedig ivóvizet tartalmaz.

Működő napkollektoros rendszer valós paraméterei (3-4 főre elegendő HMV):

 A rendszer nem hétköznapi elhelye-zésű. A napkollektor felületeket egy mellék-épületen helyeztük el, a tartályokhoz légvezetéken jut el a megtermelt hőmennyiség. Ezen speciális megoldásra azért vol szükség, mert csak a melléképület rendelkezett déli fekvésű tetővel. A csőbevezetések e-célra kialakított tetőnyíláson át történtek. A csőszigetelések a próbanyomást követően készültek el.
A csőbevezetések e-célra kialakított tetőnyíláson át történtek. A csőszigetelések a próbanyomást követően készültek el. 
 


 

Ezen vezérlő egység kérésre, a fürdőszobai szekrénybe süllyesztve került elhelyezésre. 2 tartályos rendszer működését szabályozza.
Napkollektor kilépő hőmérséklet: 50°C (a szivattyú üzemben)
1.Tartály HMV víz oldali hőmérséklet: 32°C (fűtés alatt)
2.Tartály HMV víz oldali hőmérséklet: 45,4°C (45°C-nál lekapcsolva)

 
A 2. tartály a vízelvételhez a lehető legközelebb került elhelyezésre, hogy a csapból a melegvíz minél hamarabb jöjjön.
A csőszigetelések a nyomáspróba és próbaüzem után kerültek fel. A tartály hőfokszabályzóját ill. kijelzőjét közvetlenül a tartályon helyeztük el, így a leolvasása egyszerű.


Másik rendszer vezérlő egységének kijelzett hőmérsékletei:
Tartály HMV víz oldali hőmérséklet: 56,7°C
Napkollektor kilépő hőmérséklet: 109°C (A szivattyú tiltásakor, a maximális hőmérséklet.)Napelemes rendszer: 

A napelemes rendszerek a napenergiát hasznosítják elektromos áram előállítására. A megtermelt elektromos áram 12V-os kapocsfeszültségű. Komfortos használatához átalakítás szükséges, egy 12V/230V -os inverter segítségével. Az épület világítás hálózatát célszerű napenergiára kötni. Nagyobb fogyasztók (pl. TV) is ráköthető, de így az üzemelési idő a nagyobb fogyasztás miatt lecsökken. Hűtőszekrényt és mikrohullámú sütőt nem lehet ilyen rendszerre kötni, még megfelelő teljesítményű inverter használatával sem. Ugyanis ezen fogyasztók induláskor lökésszerűen nagy áramot vesznek fel, amit az inverter nem tud prezentálni.

Ilyen napelemes rendszereket tartósan üzemelő kis fogyasztókra lehet tervezni. Ezen rendszerek automatizálhatók, védelmekkel elláthatók. A megújuló energia elfogyasztásakor automatikus átkapcsolást is be lehet tervezni, hogy a fogyasztás zavartalan legyen.

 Működő napelemes rendszer valós paraméterei (480Watt):

Akku lemerítési idő teljes feltöltésrőlkb. 4 óra

A tervezési munkálatokat cégünknél bevezetett tárgyalási / tervezési napló dokumentálása mellett tudjuk vállalni. Ezen dokumentáció rögzíti a terv aktuális állapotát, a tervező és megbízó feladatait, az eddig elvégzett munkát és érvényesítését. Így a tervezés folyamata fázisokra osztható, jobban áttekinthető és minimalizálható az áttervezési munkálat.

Cégünknél alapelveként fontos, hogy tervezési munkánkat is hatékonyan végezzük és  vevőnk / megrendelőnk elégedett legyen.